Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.11.2007 04:03 - Из житие-битието ни в Абсурдистан.
Автор: mom4eto2 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4025 Коментари: 13 Гласове:
0

Последна промяна: 07.11.2007 20:36


   Лето Господне две илядо и седмо откак пожертва се Христа , есен сребролика е припаднала над земята българска. Че е есен, есен е... И за някои е благодатна. Но само за някои... Златен урожай събраха пашите. Хамбарите им напращяха от щедрата изборна реколта. Страна бедна, но реколтата бива - дал Бог. И Аллах дал... Берачите семе ни едно не посяха, но не месец-два - с години наторяваха. А тоз народ плодовит сорт си бе избрал да засее, други преж тях кръстили го бяха демокрация. Той знаеше, че чорбаджиите ръка пак ще турят на благата, ала мигар гладен се стои? Раб Божи ще сее, големците ще торят, че отговорна е задачата и трудна. И тъй раб до раба, ведно с чорбаджи ефенди демокрация отглежда. Рабът буха, ефенди отгоре... наторява метеното.
   Но случи се осемнайсет лета веч поред реколтата слаба или не толкоз слаба, ала как все става - не достига. Демокрацията хилава и бледа годин след годин - тора ли и силен дойде?... Мигар Андрешко разбира от туй! Роди що роди на демокрацията дървото и първне пашите си пръстите с меда облизаха, че и дваж, и триж ги облизаха, ама как пък не кандисаха!... Накрай за крепостните малко, ала Доган ага е мъдър - ще разпределя, ще тъкми, че за всинца да има. Само пръсти пак да не заоблизва... Мигар с навик се на глава излиза? 
   Но Аллах го е измислил - един да гладува, друг преяжда, и равновесие се така поддържа. Щом го е Бога тъй наредил, що да каже Андрешко? И Доган ага наместник Божи на земята, те ти туй то! От Андрешка барабия, за Догана прокопсия. "Да копам знаем, оно правим!" си рекнал Андро, "Агата ще се за мен погрижи, че е умен, пък я сме прости." И агата тъй направи, че Андрешко да си остане прост. "Ти мен ще слушаш и само мене - му каза - инак кучета те яли, но сега не бой се дорде съм язи тука!" И колко пъти се случеше Андро питане да има, толкоз пъти непонятни отговори му агата даваше. Ала Андрешко реши, че ум трябва, за да се на ага ефенди мъдрите думи разберат. Че веч уточнено беше кой е умния и кой какъв е...
   И дочу наш Андро, че в земя далечна, Ботсуана се зове, рабите по-добре живеят. Земя пустиня там била, рабите черни били, а пашите бели. Тук пък обратнье. И как са се тъй по-сгодно от нас наредили и не само те, а половин свет? - почеса се по брадата рядка Андрешко. А Доган ага и другите паши, негови помошчии дето еничари се зовяха, усмихваха се благо и на Андра думаха, че онуй племе бушмени било по-умно от нашето племе рая. Не разбра наш Андрешко... Но и що ли му е? Да копа знае, Догана другото ще сам оправя.
   Случи се и друго да се разчуе - стражари ходжа да хванат по дивеч да пуца без разрешение от местния бей. Мигар толкоз гладен бил гавроша? "А я поне за леб имам, пак сме добре" - си рече Андрешко и падна на темане мигом с Аллах акбар на уста и признателен на Догана, че го храни.
   И друг урок наш Андро научи. Да земе да се попита защо само тримца закони у Парламента кроят. Че важни били за синца, за целий народ, а те само тримца. На другите не им е мигар работа закони да умуват? Но се случи Доган ага да се разсърди, лют да стане като пиперлия при въпроса на Андрешка. Ала как бедний раб да знай, че Султана велик, там на Станбул, закони реди, а бейовете наши тук само изпълняват и да решат само могат да бъде или да думата на Падишаха?
   Тъй си живота течеше - колкото пъти Андрешко питаше, толкова пъти беше от бейовете навикан. И се наплаши Гавроша, разбрал че да работи трябва, а да мисли има кой... Мигар и да му дадат да мисли ще се справи? Ба! Я си парцалите налягай, че леб трябва за синца да се изкара! А я леб изкарвам, пък гладен стоим... Ала агата знае, от мен работата. Такива неща си Андрешко мислеше, а то от работа и да се опита да мисли много-много време нямаше. Но така си беше, че гладен стоеше, а пак доволен беше. И не доволен ами уплашен. И не ми бил само уплашен, ами в хомот впрегнат. И не знаел добре ли му е, зле ли - кой да му каже? Защото да му се каже всичко трявало. Нито пък помнел как е било. Мигар по-добре? Пак кой да му каже... Но все пак му казвали: От туй по-добре ти не мож да си и само на нас това дължиш!... А били избори. И рабът копал, нейде и гласуване му казвали на туй, а бейовете все си тъй обилно торели.

P.P. Това беше смел напън по никое време да пресъздам по неопределен и от мен самия начин последните актуални абсурди в окаяната ни колония. За изборите като цяло и схемата - отгоре ни се пускат месии-спасители, а ние имаме честта да си изберем кой да ни избави от проблемите (разбирай парите ни!). За поредният "шок и ужас", че вече и Африка е по-благоприятна бизнес среда в лицето на Ботсуана. За долното падение на архиерейски наместник, хванат да бракониерства и най-подир - за чутовните планини от храброст, които трима депутати са сътворили, докато коват закони от знаково значение за обществото. Сега тримца от общо осем са обсъждали да се върнат ли лекарските кабинети в училищата, а да не забравяме преди време и жалката картинка на празната пленарна зала при гласуване на важни промени в Наказателният кодекс. Само когато си гласуват заплатите кворума е пълен и залата пращи по шевовете, глъчката напомня тържище... Ама аз съм писал вече за тия неща - от нашите среди са дошли, като нас са възпитани и най-подир ние сме си ги избрали! Да ни е честита Парламентарната република без Парламент - той само фигурира като институция, иначе никой не го е видял да работи като такъв и съответно никой не е чул, видял или разбрал да са свършили нещo полезно родните депутати!




Гласувай:
0



1. yuliya2006 - МОЙТЕ ПОЗДРАВЛЕНИЯ, НЕВЕРОЯТЕН ...
02.11.2007 08:20
МОЙТЕ ПОЗДРАВЛЕНИЯ,НЕВЕРОЯТЕН СИ!
С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
2. mom4eto2 - Благодаря , yuliya2006 !
02.11.2007 14:37
Чак пък невероятен... Реших този път да разнообразя стила, но тепърва ще се усъвършенствам. :)
цитирай
3. norman - лелел,
02.11.2007 17:16
старшни гнусотии са ставали тука по изборите, повръща ми се от тая действителност вече !
И сега ъв неделя пак ниема да ходим да гласувам, щото на мене морала не ми позволява да участвам ъв такива уйдурми :-)
цитирай
4. mom4eto2 - "уйдурми" казваш... :)))
03.11.2007 04:57
То и да гласуваме, и да не гласуваме все една и съща! Е... Все пак препоръчвам да се гласува, щом е една и съща значи нищо не губим. Пък и у нидйелятъ пу язувирити ни кълвйе рибътъ, саму пу урнити съ фаштът унез гулиемити шарани... :)
цитирай
5. enjoy6 - отврат и гадене,
03.11.2007 11:05
предизвикват в мен нещата които се случват в тази наша страна Абсурдистан, иска ми се да е сън, но не е!
Иначе, поздрави за добрия пост както винаги!
цитирай
6. mom4eto2 - Благодаря, enjoy6 !
04.11.2007 18:50
На всички ни се гади, но нищо не правим, а от нас самите зависи...
цитирай
7. viovioi - интересен начин за протест с ирония:)) Поздрави!!
05.11.2007 08:46
Заслужават и повече жлъч. Сега ми хрумна да се запитам защо не повикаха външни наблюдатели като се видя че положението така здраво залита????
цитирай
8. nadagr - Тези така очаквани европари
05.11.2007 09:07
разкриха истинското лице на политиката у нас.Жалкото е,че само констатираме.
цитирай
9. mom4eto2 - до viovioi
05.11.2007 14:33
Не разбра ли вече на ЕС и на другите колко им пука за нас? Аз бях в чужбина, когато се разбра, че действително от 1 януари т.г. влизаме в голямата игра. Или поне тогава така си помислих... Сега вече знам, че голямата игра действително съществува, но ние не сме част от нея, вероятно няма и да бъдем ако я караме по същия начин. А обърнете внимание как нашите богати "приятели" се намесват в политиката ни, правят забележки, критикуват, но само за нещата, които касаят и техните интереси. Лобират сами за себе си и не трябва да се заблуждаваме, че на някой му пука или пък има интерес ние да живеем като бели хора. Тук сме си бананова република от третия, че и четвъртия свят, ние сме индианци, а богатите ни колонизират, експлоатират и унижават. И това е - ЕС се грижи за икономическите интереси на богатите, а ние сме последната дупка на кавала. Не казвам, че съм против членството ни, обаче много неща трябва да променим, което е една друга, че и дълга тема... :)
цитирай
10. mom4eto2 - Да, nadagr, само констатираме. . . ...
05.11.2007 14:40
Да, nadagr, само констатираме... Но ако се появи и възможност за действие, а не само да си чешем езиците, ще ли има хора дейни и със сърце, които да направят нещо и за себе си, и за народа си? Голямата цел иска жертви, но винаги е по-добре друг да се жертва, нали? :)) И така се стига до патовото положение само да констатираме... Много хора знаят кое как трябва да бъде, допускам дори, че има и такива, които знаят какво би могло да се направи, но... Страх лозе пази!
цитирай
11. nadagr - Не толкова страх,
06.11.2007 09:52
колкото мързел и примирение,примесени с омерзение.Тази смес дава отчаяние и безверие,които не позволяват на човека да бъде деен.И само да констатира.
Нужно е сами да се отърсим от безверието!
цитирай
12. mom4eto2 - Българите не сме мързеливи!
06.11.2007 16:10
Всъщност има хора всякакви, но като цяло... Всичко, което казваш е вярно, nadagr - и примирени, и омерзени, и обезверени сме. Но лично за мен страхът е определящият. Виж колко много умни хора има - да кажем тук, в blog.bg . Нима не са дейни? Нима нямат вяра? Дейни са, но действат само за своето благо, а и кой ли да ги кори? Вярват, но само на себе си и как да е по друг начин?... Левски е казал, че ако спечели, печели цял народ, а ако загуби... Сега няма такъв, който да се престраши да рискува да загуби. Ако нямаше риск, много хора биха опитали! В живота няма нищо сигурно, дори и малките неща се постигат с труд. Но има много хора, които биха опитали да променят статуквото ако имаше гаранция, че могат само да спечелят, но не и да загубят. А всъщност има ли такъв вариант човек да загуби, борейки се за своите и на човека до себе си права?... :)
цитирай
13. nadagr - Левски е предаден от българин
07.11.2007 09:59
За всяко голямо дело по един голям мръсник.
Така стана и с демокрацията.Само че мръсниците са повече.А за мързела - не говоря за трудов мързел,а за духовен.
Аз не мога да дам рецепта за оправяне на нещата,но знам,че са необходими ежедневни,малки стъпки на всеки лично към промяна.Първо в себе си.
Въпросът ти дали можеш да загубиш,борейки се за правата си е чудесен.Временно да,както казват - да изгубиш битката.Но да спечелиш войната.Това е въпросът!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mom4eto2
Категория: Политика
Прочетен: 159747
Постинги: 26
Коментари: 238
Гласове: 5783
Архив