Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.12.2007 16:34 - България наваксва дефицита в износа с... танкове?!
Автор: mom4eto2 Категория: Политика   
Прочетен: 1689 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 19.12.2007 17:19


       Подзаглавие: Танкът - паметник и храм на демокрацията!
   От два дни гледам и слушам за това... Иначе от години се говори, че в Русия можеш да си купиш танк, самолет, че дори и подводница. Но ето, че докато там се говори, ние не си губим времето и при нас се случва! Пак ги изпреварихме! И после как да хващам вяра на твърденията, че българинът само говорел? Направо си действаме от раз! Дошли две германчета, поръчали си танк и хоп речено-сторено! Няма ала бала. А като се замисли човек, нима това не е неразработена пазарна ниша? Може и преди да са задигали някъде военна техника, но ние имаме шанса първи да въведем и легализираме как да го нарека... Примерно военно-покупателен туризъм!  И пак ще влезем в световните новини, както никой друг не може да го направи.
   Репортаж на CNN: Организирани групи от платежоспособни туристи заливат България!  След като западът разкри, че първият изтъргуван Панцер е сред сравнително новата техника в БА, навсякъде цари повсеместна разпродажба. Интересът е огромен. Доволни са и продавачите, и купувачите. Министър Веселин Близнаков с усмивка обяви, че се чувства горд, задето по негово време като министър, проблемите в армията били разрешени безвъзвратно и завинаги. "Проблеми в Българската армия вече няма да има, просто защото Българска армия вече няма" - казал той.
   Всъщност какъв коментар може да се направи на това събитие... Вероятно то е част от новия демократичен "ред", а ние българите нали още не я разбираме демокрацията и затова може би има и учудени. Някои още си мислят, че отвъд океана била страната на неограничените възможности...
А ето, че тук е мястото, където няма невъзможни неща! Но от цялата работа не е толкова странна самата кражба на танка - висш офицер организирал цигани да откопаят машината, а те циганите и сами могат да вземат лопатите и за една нощ да го нарежат с рaкетата. После е ясно какво ще се случи. Аз поне не съм чул на някой пункт за вторични суровини да върнат някого, ако ще и затворнически решетки да се мъчи да им предаде! Шокиращото в случая е как се изнася зад граница цял танк? Дори и разглобен - това няма никакво значение! Както не е важно в случая и това, че не можел да стреля и да се ползва по предназначение. А ако можеше? Тогава по-трудно ли щеше да се прекара през границата?... Едва ли!
   Съобщава ни се, че задържали офицера и двамата немски граждани. Разследвали през коя митница е преминал. Я установят това, я не. Аз очаквам "да изгорят" и двама-трима митничари... и толкова! А нима това би предотвратило подобни бъдещи кражби и има ли гаранция, че ако пак се случи, този път няма да е с изправна бойна техника? И наистина - кой е виновник за това, което се случи? Дали само директните извършители? Да вкарат в затвора циганите откопали танка и готово. А поръчителите? Дали ще се разбере някога кои са?
   Нещата съвсем не засягат само нашата корумпирана система. Конфузията е международна! С какви документи този танк е преминал през цяла Европа - предполага се, че вече бил в Германия. Къде са Интерпол, Европол и не знам си кой? Най-лесно е да се обвини България как е допуснала да откраднат танка. Но аз вече казах за принципите на демокрацията, които тепърва навлизат у нас - всичко, на пръв поглед безстопанствено, принадлежи на този, който първи сложи ръка на него. И вече веднъж усвоено от новия си собственик, при появата на друго лице, което има претенции за собственост, то вторият трябва да докаже своето право. За първия не е нужно да доказва каквото и да било и само представянето на доказателства за собсвеност от друго лице може да му отнеме придобитото. Който свари, той т"вари! Ето това не ми харесва на демокрацията - правото е на страната на силния, а къде е елемента на справедливост ли?... Абе какво означаваше тая дума?! И на местно ниво, и в световен план силните на деня се събират и отсъждат - едно на теб, две на мен, радвайте се на демокрацията!
   Но малко се отколоних от темата... Въпреки че може и да не съм - има държави, които с танковете си въдворяват демокрация и я разнасят по света. И ние трябва да сме горди, че допринасяме за популяризирането и издигането в култ на този паметник и храм на демокрацията! Или по-скоро май трябва да се срамуваме от господарите си, които допускат това да се случи... Защото както казах проблемът е международен. Нещата нито започват, нито свършват тук. Аз бих попитал - нима в Русия няма 60 годишни танкове? От там защо не ги крадат? А само се говоро какво можело... Можело, можело, ама се видя къде всъщност може! Не къде да е, а в пределите на славний ЕС ! Не знам кога хората ще проумеят, че правителствата се борят срещу онази корупция, която не обогатява тях, а други! Прехвалените германци как са пропуснали през границата си това нещо? Цели танкове минават през границите просто ей-така, а ние се борим срещу тероризма и наркотиците, така ли? Интересно... Интересно, но и никак не случайно, че това се случи в капиталистическия свят! Свободно преминаване на стоки и хора! :-) Ами ето това е, всички врати са вече отворени за нас. Или май по-скоро пропускливостта е избирателна - могат да ни ограбват, унижават и правят каквото си поискат, а за нас остават "ползите", които така и никога няма да видим.
   Пак казвам, много ми е интересно да видя как ще се развие случая. Сега ще има пак строго да ни махат с пръст, да ни поучават и заклеймяват. А защо въобще ни приеха в своя си съюз? Ами ето, не видяхте ли отговора - за да ни изсмучат до шушка, да изкупят къщите ни и сложат ръка на благата ни. Уж големи инвестиции, голямо нещо, но колко средства са инвестирани в реално производство и откриване на нови работни места и колко в закупуване на имоти и българска земя, както и за придобиването на вече работещи и солидно печелещи предприятия? Не искам да внушавам нищо на никого, фактите сами говорят за себе си.
   А от танка до къде стигнах... Но трябва да се гледа по-глобално на нещата! Иначе е лесно, както казах да намерят циганите с лопатите и работата опечена. Ако мислим трезво, ще стигнем до някои доста интересни неща! Някой може ли да отрече, че си имаме господари? За всичко ни се обяснява как да го правим или не правим, не можем да мръдне без да ни се продиктува всяка стъпка под формата на съвет и препоръка. А сега се случва това... И кой е виновяен? Не е ли най-голямата отговорност у шефа, че е допуснал това? Да, този шеф може да смъмри, да уволни някой работник, разбирай ние българите да отнесем цялата вина. Но нали ако остане да командва този шеф, който е ясно, че толерира тези действия като единственият проблем е, че се е разчуло, а не че се е случило, то несъмнено това пак ще се случи? Ние сме едни слуги, просто изпълнител, а кой е поръчителят? Ако нямаше пунктове, които приемат всякакъв метал без документ за произход, циганите щяха ли да крадат жици, шахти и Бог знае какво? Може ли да се контролират хиляди хора кой какво краде? Ами не може! Но може да се контролира дейността на фирмите, които изкупуват на безценица метали от гладните цигани. Обаче държавата не прави нищо по въпроса, и това ли е грижа на Гражданското общество?
   Сега ще видим какъв пример ще ни дадат далеч по-цивилизованите държави т ЕС. Ще извадят ли на показ корена на злото и истинският виновник или ще се задоволят с обичайният заподозрян и винаги виновен, дори за това, че е гладен българин. Аз предполагам, че случаят ще се развие както казусът с бракониерите. Хванат петима брадясали мъже с пушки и ни обявят, че се борят с бракониерството, а онзи, който изкупува слонова кост, си стои в ранчото и вече се свързва с друга група мъже готови да рискуват живота си за пари. Как се нарича този тузар, който изкупува слонова кост? Прекупвач ли? Какъв? Той и обикновеният търговец е прекупвач! За такива дори няма измислена дума - те сякаш не съществуват! Обществото се интересува от онези с пушките. На тях им трябва виновник и си го получават. Да видим и в нашият случай дали историята ще приключи с тези тримата изпълнители и шепата цигани или на светло ще излезе и истинският виновник..... Аз лично не вярвам това да се случи, а вие?


Тагове:   България,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mom4eto2
Категория: Политика
Прочетен: 159744
Постинги: 26
Коментари: 238
Гласове: 5783
Архив