Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.08.2007 16:39 - Допинг ли?...
Автор: mom4eto2 Категория: Спорт   
Прочетен: 2445 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 27.08.2007 16:41


Да си дойдем на думата! Какво е спорта без стимуланти? Ще поговоря в частност за футбола... А забранени или не, това няма да обсъждам сега! Просто за пореден път се видя, че професионалният футбол е в тясна дружба с даващите мощ субстанции. Иначе няма как да си обясним аномалията играчи на по 22-23 години да получават инфаркт!

                      image


Играчът на снимката е Антонио Пуерта от Севиля - поредната, но не и последната жертва! А това, че се случи в приятното явление в испанското първенство за последните 2-3 години - симпатичния отбор на Севиля, лично мен никак не ме изненадва. Който се интересува от футбол, има поне бегла представа и гледа, знае за какво става въпрос! Просто тия момчета в последните 2 години са по-скоро роботи, отколкото хора на терена. От клуба трябва да се замислят да наемат жокеи, които "да ги обяздят", да канализират енергията им.

Ясно е, че всеки голям клуб на запад си има собствена лаборатория и цяла армия от лекари има за цел да направи от играчите свръхчовеци. Но докъде ли ще стигнат? Край засега не се вижда... Както и лично аз не съм видял в последните десетина години футболист на терена да се умори истински. Да помислим реално - нормален човек ще издържи ли натоварването да бяга по 10 километра на мач, а това включва единоборства, удари, шпагати, спорни въздушни топки... И това вече два пъти седмично за големите клубове. Тренировките не се броят, а на тях едва ли си разказват вицове! Ще кажете, че има атлети, които бягат и много повече, но не всяка седмица те участват в маратони и други лекоатлетически дисциплини, нали? А футболистите са подложени ежедневно на изморителни тренировки, често дву и триразови, венец на които е свръхнатоварването на мача в края на седмицата! Аз лични обичам да играя футбол от 20 години, но не професионално, разбира се, и всяка седмица играя поне по веднъж. И знам какво е умора, когато си участвал интензивно в играта за няколко минути, после има момент, в който не можеш да изриташ топката така, както ти се иска. Но тези футболисти, които гледаме по телевизията явно не познават това чувство. Не говоря за нашите - ние както винаги сме назад. Или нямаме средства, за да си позволим необходимите препарати, или не знаем какво да вземаме.

Но има и такива, които не са забравили смъртта на Марк Вивиен Фое или уличаването на доктора на Ювентус в даване на допинг на играчите в най-успешния период за клуба 95-98г. А по-късно това бе доказано и този човек лежа в затвора, но по проблема с допинга нищо... Няма никакво развитие по проблема с използването му, но виж - развитие при самия допинг е налице! Преди години бях шокиран от изобретателността на хората в опита си да надхитрят природата. Измисли се т.нар. кръвен допинг - в тялото на спортиста се инжектира допълнително кръв. Не съм запознат подробно тази кръв преди това от него ли е взета, от друг донор ли, но знам последствията. Повишава се капацитета на спортиста, повече червени кръвни телца, усвоява повече кислород и от тук по-трудно се изморява и в последствие по-бързо се възстановява от умората.

Ще завърша с една съпоставка с миналото, която най-добре може да покаже, а и да докаже, как се развива най-популярния спорт. Ако видим архивни снимки или кадри на футболисти от 50-те, 60-те, 70-те , не може да не ни направи впечатление телосложението на играчите. Всички са слаби, с тънки крака - изглеждат повече като днешните маратонции. А сега без изключение са яки като бикове, под кожата се вижда как играят гигантски мускули. Звездите на Аякс от ерата на тоталния футбол през 70-те сега ни изглеждат като детската формация на средноразреден европейски отбор! Йохан Кройф, Бекенбауер, че дори и в по-близкото минало ван Бастен - на всички краката им са като солети!

Затова за мен днешния футбол е много по-тотален от този на Аякс преди 30 години. С всякакви средства се играе футбол... до смърт!


Тагове:   допинг,


Гласувай:
0



1. viovioi - *
30.08.2007 16:53
Жалко за човека. Млад и зелен дето има една дума.Аз скоро коментирах тази тема за допинга. И там казах че стадионите и терените се превръщат в арени на смъртта. А спортовете са гладиаторските битки на 21 век.Не само във футбола го има това положение...
цитирай
2. анонимен - Всички постижения в спорта се дъ...
30.08.2007 16:56
Всички постижения в спорта се дължат на стимуланти! включително и в шаха! Аз съм на 100 години и тренирам и ако не взимам добавки съм за мустака! А тренирам за удоволствие и здраве!
Въпросът е да не се прекалява!
цитирай
3. mom4eto2 - Ясно е, че без суплементи не може. . . ...
30.08.2007 17:20
Ясно е, че без суплементи не може... Но те наистина прекаляват! Мъж на 22 години да получи 4 инфаркта няма как да си го обясня с друго. Нали уж спорта е за здраве? Явно вече не носи дълголетие, а пари и смърт. И както whiteshadow каза - дори и в шаха ползват стимуланти! А аз лично обичам спорта и практикувам - от шах до футбол и фитнес. Харесва ми да виждам страхотни резултати и постижения, но ми се щеше човек да разчита повече на собствените си сили, отколкото на допинга. А не просто да намерят начин да не умират от голямото зобене и да си продължат...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mom4eto2
Категория: Политика
Прочетен: 159831
Постинги: 26
Коментари: 238
Гласове: 5783
Архив